UX / UI WEBDESIGNER

UX UI WEBDESIGNER

Table of Contents

Leestijd 4.5 min.

WAT IS EEN UX UI WEBDESIGNER?

Een professionele webdesigner ontwerpt en geeft vorm aan een website en moet daarbij rekening houden met allerlei factoren. De website moet er niet alleen mooi uitzien, responsive zijn maar ook gebruiksvriendelijk.

HET VERSCHIL TUSSEN EEN UX EN UI DESIGN?

Je hebt het vast wel eens gehoord, UX / UI Designer, maar waar staat dit eigenlijk voor? Het klinkt wel cool maar wat doet een UX / UI Designer eigenlijk? 

 UX staat voor User eXperience en dit betekent letterlijk gebruikerservaring, UI staat voor User Interface wat betekent een gemakkelijke, efficiënt en gebruiksvriendelijke website.  

Volgens Wikipedia is de omschrijving hiervoor: ‘User Experience Design is het proces van het manipuleren van gebruikersgedrag met een product door gegevens te gebruiken om het ontwerpproces te informeren en voortdurende updates van de bruikbaarheid, toegankelijkheid en wenselijkheid die worden geboden in de interactie met een product.’

Over UI zegt Wikipedia: ‘Een gebruikersomgeving of gebruikersinterface, van het Engelse user  interface, ook wel mens-machine-interface of man-machine interface of human-machine interface, is de interface tussen een computer en de mens die de computer gebruikt. De gebruikersinterface maakt interactie tussen mens en machine mogelijk.’

MENSEN SCANNEN!

Het menselijk brein verandert langzaam, mensen hebben de tijd nodig om te wennen, maar in de wereld om ons heen gaat het des te sneller. Er wordt veel van ons verwacht in een gehaaste wereld, dus mensen gebruiken zoekmachines om een oplossing voor hun ‘probleem’ te zoeken. Gebruikers gunnen zich vaak weinig tijd op een website, ze lezen niet of nauwelijks maar ze scannen! 

LESS IS MORE!

Een trend die we in verschillende branches tegenkomen is ‘Less is More’, en dit geldt ook voor webdesign. Dit is dan ook wat ik adviseer aan mijn klanten om de website zo ‘clean’ mogelijk te houden en overbodige elementen weg te laten. Met veel “witruimtes” (het mag ook een andere kleur zijn), heb je een strakke, overzichtelijke maar moderne website die ook nog eens gebruiksvriendelijk is. 

Design niet volgens UX UI
Dit design is veel te rommelig, niet overzichtelijk voor de bezoekers

WANNEER VERLATEN BEZOEKERS EEN WEBSITE?

Wanneer een website voorzien is van relevante informatie, voldoende knoppen (call-to-actions) heeft om te navigeren, er strak en overzichtelijk uitziet, is het voor de bezoekers prettig om hun antwoord te vinden. Wanneer de bezoeker op een website komt die vol staat met teksten, lange laadtijd heeft, niet de goede informatie verschaft, verlaten ze de website heel snel. Hierdoor gaat het bounce-percentage wat betekent verlatingen op de landingspagina heel hoog wat invloed heeft op je Google ranking. 

WAAR EEN WEBDESIGNER REKENING MEE MOET HOUDEN

Websites worden steeds groter en complexer maar de prestaties van een website moeten wel goed blijven. Hier bedoel ik o.a. mee dat de laadtijden niet te langzaam worden, dit heeft namelijk als gevolg een slechte gebruikerservaring voor je bezoeker. Bij het eerste contactmoment met de klant bespreek ik dan ook de wensen van de klant. Wat ook belangrijk is in dit gesprek: de hoeveelheid pagina’s, de tekst, huisstijl, hoeveelheid afbeeldingen enz. 

TE VEEL OF TE WEINIG AFBEELDINGEN

Wat ik heel gaaf vind op een website zijn afbeeldingen, animaties of grafische hoogstandjes maar, ja er zit een maar aan, wanneer je het te veel gebruikt wordt je laadtijd vertraagd en daardoor haken bezoekers af. Ken je de uitdrukking ‘Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed’, dit geldt ook voor webdesign. De kunst van het weglaten, maar niet te veel, de bezoekers moeten wel een beeld kunnen vormen van jouw product of werk. De balans zoeken.

Uit ervaring kan ik zeggen dat ondernemers verleid worden door grafische hoogstandjes, slideshows, animaties, video’s enz. voor op hun website, maar denken te weinig vanuit het oogpunt van hun bezoekers. Mooie animaties of gave grafische beelden zijn mooi maar wanneer het voor de bezoekers niet duidelijk is hoe ze bij het door hen gezochte antwoord moeten komen is het ineens een stuk minder mooi.

Ontwerp de website voor je bezoekers, breng ze in beeld met goed beeld!

WEBDESIGN

Zelf maak ik gebruik van het CMS WordPress met o.a. de plugin Elementor Pro, waarin je geweldige dingen kan creëren maar wat voor de klant ook eenvoudig zelf bij te houden is. Het is namelijk belangrijk om je website relevant te houden en regelmatig, bij voorkeur minimaal 1x per maand, de content te updaten en/of nieuwe content toe te voegen. 

Tijdens het ontwerpen van de website hou ik rekening met belangrijke elementen voor de structuur zodat de zoekmachines de site beter begrijpen. 

Enkele van deze elementen zijn: hoofdmenu, hamburgermenu, broodkruimelpad, H1, H2, metadata enz.

TYPOGRAPHY

Typography oftewel typografie speelt ook een belangrijke rol in het designproces. Onder typografie vallen de keuze van lettertypen, de witruimte en de regelafstand. Het optimaliseert de leesbaarheid, de grafische balans en de gebruiksvriendelijkheid. 

PLUGINS

Naast Elementor vind ik het ook aan te bevelen om in ieder geval de plugins Yoast en Site Kit te gebruiken. Yoast helpt je hoger in de zoekmachines te komen, meer bezoekers van social media aan te trekken en de betrokkenheid van je bezoekers te vergroten. 

Site Kit is een plugin van Google, die je helpt inzicht te krijgen in hoe de bezoekers de website gebruiken en wat ze ervan vinden. 

A / B TESTEN

Mocht je twijfelen welke content je voor een pagina wilt gebruiken omdat je verschillende varianten hebt, is het altijd mogelijk om A / B testen uit te voeren. Door deze testen zie je welke content beter en aantrekkelijker is voor jouw bezoekers.  

HEATMAPS

Wanneer je wilt weten hoe mensen jouw site gebruiken is het mogelijk om de tool Hotjar te gebruiken. Hier kan je zien waar mensen op jouw pagina klikken, hoe diep ze scrollen en of hoe ze bewegen over de pagina.

KLANTREIS

Een website wordt ontwikkeld wanneer de benodigde gegevens duidelijk zijn. Er wordt een customer-journey (klantreis) gemaakt van de verzamelde gegevens. Als professionele UX / UI Designer denk ik vanuit de oogpunt van de gebruiker, wat niet altijd volledig aan zal sluiten bij de wensen van mijn opdrachtgever. Ik zal dit dan ook zo gedetailleerd mogelijk uitleggen waarom een bepaalde interface wel of geen kans heeft bij de eindgebruiker. Er wordt ook gekeken naar de concurrentie, waar laat die het liggen of welke punten is hun site sterk, waar kan je het verschil maken dat ze voor jou kiezen.

Ik ben een freelance webdesigner met UX / UI skills die graag voor jou een goede website wil maken! 

NOTE: Alle afbeeldingen die je op mijn site tegenkomt zijn door mijzelf gemaakt of ontworpen. 


WEBDESIGN


CONTACT

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest